Feminismens år!

Sandra Beijers blogg, niotillfem, har varit en av mina favoritbloggar i många år. Jag gillar den av många anledningar och en av dem är att Sandra alltid varit en förespråkare för feminismen. Inga konstigheter egentligen. Det borde egentligen vara en självklarhet att vara feminist. Men som den senaste tidens debatt har visat så är det tyvärr inte så. Till och med i mina egna närmsta kretsar har jag pratat med vänner som inte vill kalla sig feminister. De anser att det är ett alldeles för laddat begrepp som associeras med extrema åsikter som de inte vill förknippa sig med.
 
Tyvärr är det väl så när det kommer till alla slags åsikter, förhållningssätt, religioner, osv. Det är allt för ofta de som uttrycker de mest extrema åsikterna som får uppmärksamhet och folk förenklar gärna saker genom att likställa extremisterna med "normalgruppen". Ungefär som att vissa säkert automatiskt skulle stämpla mig som någon slags djurrättsaktivist bara för att jag var vegetarian i fyra år och aktivt tar avstånd från pälsindustrin genom att inte handla i butiker som säljer pälsprodukter. Extremist! Vik hädan!
 
"Varför kalla det 'feminism' när det egentligen bara handlar om jämställdhet?", har jag fått höra när jag diskuterat ämnet med vänner. Låt oss titta på en enkel och tydlig definition av begreppet feminism. 
 
"Feminism är en samling rörelser som verkar för
kvinnors ekonomiska, sociala och politiska rättigheter
och kvinnans likställighet med mannen"
 
Just det. Eftersom det generellt är så att kvinnan är underordnad mannen så handlar feminismen om att kvinnor ska bli jämställda med män. Så enkelt var det.
 
Tillbaka till Sandra Beijer. Hon har gjort en sammanställning av sjukt bra länkar kring feminism som delats och diskuterats mycket den senaste månaden. Och hon kommer att fortsätta med det varje månad resten av året. Perfekt för alla som enkelt vill kunna hänga med i svängarna utan att behöva anstränga sig överdrivet mycket utöver att klicka och läsa.
 
Och så slänger vi in ett 新年快樂! Gott nytt kinesår! Eftersom hästar inte finns så kan vi väl säga att det här ska bli feminismens år? Okej!
 
/ Lania

Kommentera här: