Mat

Ibland tänker jag att jag kanske skulle ha satsat på att jobba med mat på ett professionellt plan. För satan så bra jag är på det här. Till lunch lagade jag mina berömda stekta nudlar med några bitar fläskfilé jag hittade i frysen, efter det bakade jag mina berömda kanelbullar och de senaste två timmarna har jag ugnsstekt revbensspjäll (av glad ekologisk gris!), gjort coleslaw, stekt potatis och piffat till majskolv i vitlök och smör.
 
Jag älskar verkligen att spendera en hel dag i köket på det här sättet. Och när jag tänker efter så är det väl kanske smart att jag inte gjort ett av mina största intressen till någon slags karriär. Det får räcka med att jag för tillfället får göda mina vänner och i framtiden förhoppningsvis har en familj som uppskattar min matlagning.
 
 
Mina bullar gör jag alltid efter receptet som står på Ramlösa kvarns vetemjölspåsar. Det är väl egentligen bara ett klassiskt bullrecept, men jag tycker att det är ett bra recept.
 
Deg
100-150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1-1,5 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma (jag har 1½ tsk malen kardemumma och en ½ tsk grovmalda kardemummakärnor)
780 g (ca 13 dl) Ramlösa Kvarn Vetemjöl

Fyllning
100 g smör
1½ dl socker
2 msk kanel
 
Här har någon skrivit ned själva utförandet. När jag kommer till steg 7 så gör jag en gegga av ingredienserna till fyllningen. Har här ovanför angett ungefärliga mått, men brukar mest bara höfta tills geggan ser lagom jämnt brun ut. Gör i alla fall betydligt mer fyllning än vad som står i originalreceptet. Det värsta jag vet är torra bullar. Helst ska de i ugnen bubbla och fräsa av allt smör och socker.
 
Jag gör alltid knutar istället för runda "snäckor". Dels för att de blir mycket finare, men också för att fyllningen gottar in sig i hela bullen när man gör knutar och då blir de saftigare. 
 
 
Marinaden till revbensspjällen är ett Per Morberg-recept, men istället för tjocka revben har jag använt tunna. Är inte så förtjust i tabasco, så den har jag plockat bort. I min coleslaw har jag:
  • Osthyvlad vitkål
  • Riven morot
  • Rivet äpple
  • Tunt skuren rödlök
  • Majonäs
  • Creme fraiche
  • Dijonsenap
  • Äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
Majskolven var fryst, så jag kokade den och stekte den därefter i lite smör och vitlök. Potatisen var överbliven från i veckan, så den är stekt med lite paprikapulver, salt och peppar för att dölja den där kylskåpssmaken som potatis annars lätt kan få.
 
Tänkte att jag ska börja lägga upp recept när jag skriver om mat. För det värsta jag vet är att googlea på en maträtt, hamna på en blogg och sen inte hitta något recept. Så. Matblogg. Japp.
 
I morgon bär det av till Skattmansö med Annika för en heldag ute i backen. Woho!
 
/ Lania