R.I.P Toschten

För sju år sedan köpte jag en sjukt häftig mojäng. Det var innan smartphones tog över världen och prylar med touch screen var rätt ovanligt. Min vän fick namnet Toschten och tillhörde den allra första generationen av iPod Touch. Vi spenderade många timmar tillsammans. På flygplan, tåg, bussar och mängder av promenader längs Räkstigen.
 
Det här med att jag namnger mina teknikprylar började bli en rätt vedertagen förteelse i min umgängeskrets och på den tiden visste de flesta vem Toschten var. Logiken: iPod Touch -> iPod Tosch -> Toschten (Torsten). Ibland gick det där med namnen dock lite överstyr. Som den gången Calle undrade om min iPod var på en fest och glömde bort att vi har en vän som heter Torsten.
 
Telefonsamtal mellan Sanna och Calle:
 

Calle: - Vilka är där då?
Sanna: Ida, Gustav, Juha, Torsten...
Calle: Lanias iPod?

 
I onsdags tänkte jag se om det gick att få nytt liv i Toschten genom att ge honom en uppdatering. Men när jag kopplade in honom till Malcolm the Mac så fick jag ett grått äppelskrutt till svar och nu är Toschten död. Troligtvis går det inte att fabriksåterställa honom eftersom han är jailbreakad. Förr i tiden gick det nämligen inte att installera nya appar om man inte jailbreakade sin mojäng. När jag tänker efter så fanns nog inte ens ordet app när jag skaffade Toschten.
 
Egentligen har jag inte använt honom på flera år eftersom jag haft smartphone sen 2010. Men det är ändå lite sorgligt att han aldrig mer kommer att gå att starta. Tack för all musik och allt sällskap.
 
 / Lania