Feminismens år!

Sandra Beijers blogg, niotillfem, har varit en av mina favoritbloggar i många år. Jag gillar den av många anledningar och en av dem är att Sandra alltid varit en förespråkare för feminismen. Inga konstigheter egentligen. Det borde egentligen vara en självklarhet att vara feminist. Men som den senaste tidens debatt har visat så är det tyvärr inte så. Till och med i mina egna närmsta kretsar har jag pratat med vänner som inte vill kalla sig feminister. De anser att det är ett alldeles för laddat begrepp som associeras med extrema åsikter som de inte vill förknippa sig med.
 
Tyvärr är det väl så när det kommer till alla slags åsikter, förhållningssätt, religioner, osv. Det är allt för ofta de som uttrycker de mest extrema åsikterna som får uppmärksamhet och folk förenklar gärna saker genom att likställa extremisterna med "normalgruppen". Ungefär som att vissa säkert automatiskt skulle stämpla mig som någon slags djurrättsaktivist bara för att jag var vegetarian i fyra år och aktivt tar avstånd från pälsindustrin genom att inte handla i butiker som säljer pälsprodukter. Extremist! Vik hädan!
 
"Varför kalla det 'feminism' när det egentligen bara handlar om jämställdhet?", har jag fått höra när jag diskuterat ämnet med vänner. Låt oss titta på en enkel och tydlig definition av begreppet feminism. 
 
"Feminism är en samling rörelser som verkar för
kvinnors ekonomiska, sociala och politiska rättigheter
och kvinnans likställighet med mannen"
 
Just det. Eftersom det generellt är så att kvinnan är underordnad mannen så handlar feminismen om att kvinnor ska bli jämställda med män. Så enkelt var det.
 
Tillbaka till Sandra Beijer. Hon har gjort en sammanställning av sjukt bra länkar kring feminism som delats och diskuterats mycket den senaste månaden. Och hon kommer att fortsätta med det varje månad resten av året. Perfekt för alla som enkelt vill kunna hänga med i svängarna utan att behöva anstränga sig överdrivet mycket utöver att klicka och läsa.
 
Och så slänger vi in ett 新年快樂! Gott nytt kinesår! Eftersom hästar inte finns så kan vi väl säga att det här ska bli feminismens år? Okej!
 
/ Lania

Beslutsångest

Åsa instagrammade sin nya ljusslinga från IrisLights och jag blev helt kär. Vill ha boll-lampor i hela mitt hem. Helst i alla färger som går att köpa. Men det kan jag ju inte ha. Så nu sitter jag här och har beslutsångest... Det här är bara ett urval av de färgkombinationer som finns. Upptäckte även ett märke som heter Happy Lights - med ännu fler färgkombinationer. Plus att jag hittade en sida där man själv kan kombinera färger...
 
Bilder från IrisLights.com
 
Tror att jag helt enkelt får ta och sova på saken. Så många viktiga beslut som ska tas...
 
/ Lania

Island?

Det rycker i resenerven och jag vill åka någonstans. Helst av allt nu direkt, men det får i alla fall vänta till i sommar när jag har semester. Igen! Eftersom jag lyckats spara en massa semesterdagar som måste förbrukas innan jag slutar på mitt jobb så har jag rätt så många veckor som måste portioneras ut fram till augusti.
 
En svennebanan-charter har varit på tal och i går när vi hade moffa-massor-av-sushimys hemma hos mig dök en annan idé upp - fotoresa till Island! Har varit sugen på att åka till Island ganska länge och nu när det eventuellt börjar växa fram en plan tillsammans med finaste Ullis är jag ännu mer pepp.
 
Jag blev så pass pepp att halva dagen gick åt till att göra ett väldigt detaljerat Excel-dokument... Har en tendens att bli lite överexalterad när det kommer till att planera grejer och pyntådran inom mig går gärna Excel-bananas (I ♥ you, Excel).
 
Men, Island! Vilket fantastiskt land det verkar vara! I samband med denna eventuella resa inser jag att jag behöver/vill/måste utöka min kamerafamilj med ännu ett objektiv. Jag blev ju två objektiv kort när jag gick över till fullformatskamera. Så nu måste jag bygga upp förrådet igen. Åh nej, stackars mig...
 
Det jag kollar på nu är en telezoom. Helst av allt skulle jag vilja ha en ljusstark telezoom, men eftersom de kostar halva min förmögenhet (som inte är särskilt stor) lutar det åt att jag satsar på ett lite billigare till att börja med. Jag kommer ju mest troligtvis bara att fotografera utomhus med det och då funkar det med f/4-5,6. Just nu ser det ut att bli detta:
 
Tamron AF 70-300/4-5,6 SP Di VC USD
 
Vi får se vad det blir och varthän det bär av. Någonstans måste jag åka i alla fall innan jag spricker.
 
/ Lania