Beyoncé - The Mrs Carter Show | 29 maj | Globen

Jag kanske skriver något imorgon. Eller så får de här bilderna från läktare B24 tala för vilken fantastiskt snygg och proffsig show jag fick ta del av ikväll. Beyoncé live, som jag har längtat efter att få uppfylla den önskan och pricka av ännu en artist från the Concert Bucket List.
 
Och ljuset! Tyvärr var det nog ännu snyggare rakt framifrån. Men åh. Nördorgasm, deluxe!
 
/ Lania

Förorten

Det känns som att jag borde skriva något om det som pågår i Stockholms förorter just nu. Men jag vet inte riktigt vad jag ska säga, för jag förstår inte vad det är som händer. Att det anläggs bränder och är upplopp bara några kilometer från där jag bor, där jag haft den tryggaste uppväxten någonsin, det är helt overkligt. 
 
Facebook-sidan "Vi stödjer polisen i Husby - stoppa vansinnet nu" sprids som en löpeld. För några minuter sedan hade sidan 104k gilla-markeringar. Nu är det uppe i 105k. I beskrivningen kan man läsa följande:
 
"Var vänlig att vårda språket, håll god ton mot
varandra och ni som skriker "rasister" i vartannat inlägg
- vänligen försvinn härifrån eller så blir ni blockerade
- ni förstör Sverige".
 
Detta har uppmärksammats på bland annat Metro.se och Expo.
 
Gång på gång länkar de till främlingsfientliga sidor och bloggar. Och när folk påpekar att länkarna leder till sådana sidor kallas de för "troll" av sidan administratör. För ett tag sedan länkade de till ett FB-evenemang där folk uppmanas att åka ut och leta efter "misstänksamma grupperingar" - i Hägerstensområdet. Vad fan tror de att de ska hitta här? Hipsters i grupp? Konstfack- och Hyper Island-studenter? Pensionärer på kvällspromenad?
 
Och det värsta är att folk hejar på dessa idioter och tycker att det de gör är fantastiskt. 
 
Jag blir mörkrädd och hoppas att galenskaperna tar slut snart. Att någon som vill något i stället säger det eller skriver ner det. För just nu är det nog få som förstår varför detta händer.
 
/ Lania
 

Riks-SMASK 2013

I går var det äntligen dags att tillfredsställa det ack så törstande behovet av att få uppleva SMASK live. En del av vår lilla pite-hejarklack inledde kvällen med att kötta grillbuffé på Krejsy's på Grönan. Tjocka, mätta och nöjda vandrade vi bort till Berwaldhallen där resterande medlemmar i sällskapet redan befann sig. Det hejades och kramades på gamla bekanta pite-ansikten och vi pysslade ihop våra Piteå-flaggor. Det är ju inte för inte man har en magisterexamen i pynt liksom...
 
 
SMASK:et levde upp till förväntan. Det märktes att det var en riksfinal då nivån på samtliga bidrag var jämnhög, till skillnad från hur det brukar kunna vara i den lokala uttagningen. Vi fick oss många goda skratt, inte minst av de fantastiska dansarna i kattbidraget (nej, jag minns inte vad det hette).
 
Vann gjorde Malmös bidrag "Vegetarian" framförd av artisten B.A Nääs. En värdig vinnare bland de fyra bidrag som röstades fram till andra omgången. Pite-bidraget som gick vidare var snyggt och bra framfört (och arrangerat av bäste David), men jag tror tyvärr att det var lite för "seriöst" i sammanhanget.
 
 
Efter föreställningen rullade busslaster med människor bort till Universitetet och efterfesten. När vi kom fram var det tyst i lokalen. Tyst och dessutom ganska ljust (lysrörsbelysning över sittplatserna) för att vara en festlokal. Ett bord fyllt av upplevelseproducenter och andra pyntpåverkade pitestudenter kunde inte låta bli att muttra lite. Så småningom började ett band spela en massa funkiga musikhögskolehits blandat med schlager och nyare mello-hits. Och visst, de var riktigt bra. Men. Så fort bandet tog paus blev det... Tyst. Det gjordes några försök att spela lite musik från en smartphone. Men det verkade vara lite glapp någonstans. Så, det blev... Tyst.
 
Men om man bortser från de mindre misshapsen så var det allt som allt var en riktigt rolig kväll. Trots att min brända skiva med SMASK-hits inte kunde användas (pga brist på DJ) så crazydansade vi à la "jag-kommer-aldrig-att-träffa-de-här-människorna-igen" tills svetten rann. 
 
Kanske att det måste bli en resa upp till norr nästa år när det är Piteå som är värdstad för riks-SMASK. För trots att Stockholm gjorde ett rätt bra jobb så kan inga SMASK i detta land mäta sig mot ett Pite-SMASK.
 
/ Lania