Mat

Ibland tänker jag att jag kanske skulle ha satsat på att jobba med mat på ett professionellt plan. För satan så bra jag är på det här. Till lunch lagade jag mina berömda stekta nudlar med några bitar fläskfilé jag hittade i frysen, efter det bakade jag mina berömda kanelbullar och de senaste två timmarna har jag ugnsstekt revbensspjäll (av glad ekologisk gris!), gjort coleslaw, stekt potatis och piffat till majskolv i vitlök och smör.
 
Jag älskar verkligen att spendera en hel dag i köket på det här sättet. Och när jag tänker efter så är det väl kanske smart att jag inte gjort ett av mina största intressen till någon slags karriär. Det får räcka med att jag för tillfället får göda mina vänner och i framtiden förhoppningsvis har en familj som uppskattar min matlagning.
 
 
Mina bullar gör jag alltid efter receptet som står på Ramlösa kvarns vetemjölspåsar. Det är väl egentligen bara ett klassiskt bullrecept, men jag tycker att det är ett bra recept.
 
Deg
100-150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1-1,5 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma (jag har 1½ tsk malen kardemumma och en ½ tsk grovmalda kardemummakärnor)
780 g (ca 13 dl) Ramlösa Kvarn Vetemjöl

Fyllning
100 g smör
1½ dl socker
2 msk kanel
 
Här har någon skrivit ned själva utförandet. När jag kommer till steg 7 så gör jag en gegga av ingredienserna till fyllningen. Har här ovanför angett ungefärliga mått, men brukar mest bara höfta tills geggan ser lagom jämnt brun ut. Gör i alla fall betydligt mer fyllning än vad som står i originalreceptet. Det värsta jag vet är torra bullar. Helst ska de i ugnen bubbla och fräsa av allt smör och socker.
 
Jag gör alltid knutar istället för runda "snäckor". Dels för att de blir mycket finare, men också för att fyllningen gottar in sig i hela bullen när man gör knutar och då blir de saftigare. 
 
 
Marinaden till revbensspjällen är ett Per Morberg-recept, men istället för tjocka revben har jag använt tunna. Är inte så förtjust i tabasco, så den har jag plockat bort. I min coleslaw har jag:
  • Osthyvlad vitkål
  • Riven morot
  • Rivet äpple
  • Tunt skuren rödlök
  • Majonäs
  • Creme fraiche
  • Dijonsenap
  • Äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
Majskolven var fryst, så jag kokade den och stekte den därefter i lite smör och vitlök. Potatisen var överbliven från i veckan, så den är stekt med lite paprikapulver, salt och peppar för att dölja den där kylskåpssmaken som potatis annars lätt kan få.
 
Tänkte att jag ska börja lägga upp recept när jag skriver om mat. För det värsta jag vet är att googlea på en maträtt, hamna på en blogg och sen inte hitta något recept. Så. Matblogg. Japp.
 
I morgon bär det av till Skattmansö med Annika för en heldag ute i backen. Woho!
 
/ Lania

Invigning

Jag har haft Clas Engelbert IV i några veckor nu. Han fick följa med till Undersåker, men där lämnade han aldrig lägenheten så de bilderna blev inte jättespännande. I går tog vi en promenad till Trehörningen och då blev han äntligen rastad. 
 
Det känns som att det var väldigt längesedan jag fotade ordentligt. Jag tappade lusten någonstans sista terminen i Pite när jag lät bli att fota för att jag inte ville minnas. En kväll under den sommaren fick jag ett tillfälligt uppsving när jag, Sandra och Carro tog oss ut och fotade i flera timmar. Efter det blev det väl lite festfotografering i Hemsedal och nästa gång jag plockade upp kameran igen var under Mello.
 
Jag hoppas att lusten infinner sig igen och att jag slutar lata mig och faktiskt tar med min nye vän ut på äventyr. För en dag kommer jag att ångra att dessa år inte finns dokumenterade. För jag vet ju hur otroligt glad jag är över att jag terroriserade allt och alla med Clas Engelbert IV's tre föregångare.
 
I går tog vi en promenad till Trehörningen. Då såg det ut så här.
 
 


 
 
 
 
 
 
 
Japp. Fortfarande rätt svag för solnedgångar. En början i alla fall. Vi får se hur det här utvecklar sig.
 
/ Lania

Farm to Fridge

Varning för extremt vidriga och hemska bilder på djur som får utstå fruktansvärd tortyr i videon jag länkar till här nedanför. Jag började storgråta efter en minut och grät som ett barn de resterande 11 minuterna.
 
Men på sätt och vis var det värt att lida sig igenom filmen. Man kan aldrig kan få för många påminnelser om hur ohuman industriell djuruppfödning kan vara, även om det kanske inte är så här extremt i Sverige. Det vet jag inte, för jag har ingen direkt bild av hur kött, mjölk, kyckling- och äggindustrin ser ut här. Och det tycker jag är tråkigt, att man inte vet mer.
 
Jag har i alla fall beslutat att jag ska sluta köpa kött och börja laga vegetarisk mat alla dagar i veckan. Dock ska jag inte bli vegetarian igen, dels för att underlätta i sociala sammanhang, men också för att jag inte vet hur jag ska klara mig utan bacon. Det blir däremot endast ekologiska köttprodukter de gånger jag väljer att köpa kött. Vilt är också okej.
 
Så. Videon. Återigen varnar jag för hemska bilder.
 
 
/ Lania