Tigerkultingar

 

Saxat från FB:

"A mother tiger lost her cubs due to premature labour. Shortly after, she became depressed and her health declined. She was later diagnosed with depression. Since tigers are endangered, every effort was made to secure her health. Zoologists wrapped piglets up in tiger-print cloth, and presented them to the mother tiger. She now loves these piglets and treats them like her own. And needless to mention, her health is back on track."

Tönten inom mig dör litegrann över hur sött det här är!

Tentan gick nog ganska bra. Firade med indiskt tillsammans med mina pluggkamrater och nu ska jag njuta av en helg utan skyldigheter. Bara mys och kanske något fint för att fira att den här delkursen är över.

God natt.
/ Lania

Emotioner

Flera strukturer i hjärnan arbetar i symbios när en emotion utlöses. Hippocampus är en del av tinningloberna som är delaktig i lagrandet av långtidsminnen av känslor utifrån upplevda händelser.

Amygdala är den struktur som via signaler från olika hjärnbarksområden kontrollerar och utlöser emotionella reaktioner på sinnesintryck, både introverta och externa uttryck, inre bilder och minnen och yttre stimulin.

Amygdala kommunicerar med Hypothalamus som i sin tur arbetar med att reglera grundläggande biologiska funktioner.

När man ser något, hör något, tänker på något eller någon, som kanske betyder väldigt mycket för en så känner man hur hjärtat börjar pumpa fortare, hur blodtrycket ökar och kroppstemperaturen förändras. Hur det suger till i magen. Du associerar till minnen, upplevelser, sinnesintryck. Bilder, ljud, en hand mot din hand.

En känsla. There you have it.

Tänk om det vore så enkelt. Att allt bara gick att förklara i neuropsykologiska termer.

/ Lania

P.S. Den här frågan kommer jag i alla fall att klara. Don't you worry, baby. I'm an expert you know.

Tentavecka

Sedan i måndags har jag och mina kursare/jazzsångerskor Lina och Sara pluggat som idioter till vår första tenta som äger rum imorgon. Man tycker att fyra års universitetsstudier borde göra en till en rätt rutinerad pluggare, men det här är något helt annat.

I den första delkursen i Psykologikursen har vi lärt oss om hjärnans strukturer och funktioner, metoder vid hjärnstudier, nervcellens uppbyggnad och funktion, med mera, med mera. Senast jag behövde memorera och lära mig såhär ny och främmande information var typ i mellanstadiet när man började med NO.

Det är helt knäppt att det kan vara så svårt. Tycker ju att jag ändå inte är helt bakom flötet liksom. Men vi har kämpat och kämpat med gamla exempeltentor hela veckan och även fast vi kanske har blivit en aning klokare känner jag att jag kanske är halvvägs där.

Ska försöka mosa in lite mer explicita minnen i hjärnan (g33k).

/ Lania