SN: "Sänk studiestödet för humaniora"

Inledde den här dagen med att läsa en artikel om en fantastiskt intelligent rapport som Svenskt Näringsliv har skrivit. Ja, vi som studerat ämnen inom humaniora, media- och kultursektorn har svårare att få jobb. Det är ingen hemlighet. Men är det en grund till att vi efter våra studier ska ha större studieskulder att betala av?

Ska vi välja bort universitetsstudier över huvud taget för att vi "måste tänka på framtiden"? Eftersom vi har så svårt att få jobb måste vi tänka på att vi i efter våra eventuella studier inte kommer att ha råd att betala av våra studieskulder. Och då är det ju lika bra att låta bli att studera. Vi kan ju istället nöja oss med att sopa golv och koka kaffe åt alla viktiga civilingenjörer och ekonomer.

"Vi har en verklighet där arbetslösa ungdomar studerar för att de inte vill jobba."

Alltså, snacka om att nedvärdera alla som studerar inom humanoria. - Dagens ungdom, de pluggar sånt de tycker är kul. FYFAN för det.

Jag skulle vilja se ett Sverige där alla utbildade sig till civilingenjörer, ekonomer och läkare. Kanske får matematik- och naturkunskapslärarna utbilda sig också, för lärare inom de estetiska ämnena måste väl ändå räknas till den kategori som har svårt att få jobb?

Ett land utan medieproduktioner, teater, musik och kultur. Kul!

/ Lania

Vuxenpoäng

På senaste tiden har jag börjat samla på mig en del vuxenpoäng.
  • Sitter med ett glas rödvin såhär på kvällskvisten
  • Dricker svart kaffe
  • Jobbar i Ecco-skor och stödstrumpor
  • Skriver vänliga, men bestämda arga-lappar till mina kollegor och avslutar dem med "Best Regards"
Minst 10 vuxenpoäng på de punkterna tycker jag.

Förutom skottar, engelskmän och indier hör även kanadensare och amerikaner till mina favoritnationaliteter när det kommer till gäster. De är otroligt vänliga, okomplicerade och tacksamma och har förstått det här med att ge dricks. Och det gillar vi.

Har av mina brittiska, kanadensiska och amerikanska gäster fått komplimanger för min engelska och sånt blir jag sjukt glad för. Bra träning att prata med gästerna, man tappar så lätt de muntliga engelskakunskaperna när man inte pratat engelska på ett tag. Och man får ju passa på att prata med de gäster som faktiskt är trevliga.

Om jag räknat rätt så kommer jag att ha skrapat ihop cirka 220 arbetstimmar den här månaden. Det sliter på kroppen, men kittlar dödsfint i skattkistan. När jag kommer hem i slutet på augusti ska det bli lite skönt att få bli omhändertagen av mamma ett tag.

God natt.
/ Lania

"Problem"

Om det är jobbigt att inte har några pengar så är det nästan (inte riktigt) lika jobbigt att ha pengar och varken ha tid att spendera dem eller något att spendera dem på.

Jag skulle kunna go nuts och internetshoppa ihjäl mig, men jag är lite osäker på om jag har en brevlåda. Har inte hittat någon än. Och det känns lite knäppt att beställa saker till hotellet när jag inte bor där längre.

Såna problem kan man grubbla på när man inte har så många andra problem för tillfället. Ja, förutom det faktum att jag blir arbetslös igen om två månader och det här med framtid, karriär och allt annat jag ska försöka klämma in däremellan. Men det är bara petitesser. Jag vill köpa fina saker med mitt norska guld!

Jobb kl. 9-16 avklarat, 18-23 to go.

/ Lania